Yapay Zeka Kullanarak Para Nasıl Kazanılır? 2023

Yapay zeka geliştikçe, insanlar ortak bir endişe paylaşıyor: İşimi yapay zekaya ne zaman kaptıracağım? Bu soru aslında yersiz değil. Çünkü yapay zeka gerçekten de bazı işleri insanlardan alacak. Ama her yeni sektörde olduğu gibi yeni iş fırsatları da doğacak. Bunlardan biri de yapay zeka eğiticileri.

34 yaşındaki Alexej Savreux, Kansas City’de yaşıyor ve hayatı boyunca fast-food zincirlerinden güvenlik görevliliğine ve geri dönüşüm işine kadar her alanda çalışmış. Ama şimdilerde yaptığı iş daha az yorucu olabilir: O artık bir yapay zeka eğitici. Saatte 15 dolarSavreux, ChatGPT gibi yapay zeka sistemlerine verileri nasıl analiz edeceklerini öğretmek için arka planda çalışan sözleşmeli işçilerden biri. Bu işçiler, yapay zekanın doğruluğunu artırmak için fotoğraf, video ve veri etiketleyerek algoritmanın hangi metni üretmesi gerektiğine karar veriyor. Bunun karşılığında ise saatte en az 15 dolar (ortalama 40 dolar) veya yaklaşık 300 TL kazanıyorlar.

CHATGPT İLE AYLIK 350 BİN TL NASIL KAZANILIR?

Bu iş esnek zamanlı çalışmaya dayalı. Yani ne kadar çok çalışırsa o kadar çok kazanmak mümkün. Türkiye’de bu işten aylık 350 bin TL’ye kadar gelir elde etmek mümkün. Bir örnek iş ilanını kaynak bölümünde bulabilirsiniz. Yapay zeka eğiticileri yıllık 250 bin dolara kadar gelir sağlayabiliyor.Savreux gibi işçiler son birkaç yılda ChatGPT’nin daha iyi cevaplar vermesini sağlamak için OpenAI’ın sistemlerinde binlerce saat geçirdi. Onların geri bildirimleri, şirket ve yapay zeka rakipleri için acil ve bitmeyen bir ihtiyacı gideriyor: Eğitim verisi olarak kullanılan cümle, etiket ve diğer bilgi akışlarını temin etmek.ChatGPT’yi Kasım ayında piyasaya süren ve ilk domino taşını deviren OpenAI dahil olmak üzere teknoloji şirketleri için çalışan Savreux, “Biz angarya işçisiyiz ama biz olmadan yapay zeka dil sistemleri olmazdı. İstediğiniz kadar sinir ağı tasarlayabilir, istediğiniz kadar araştırmacı istihdam edebilirsiniz ama etiketleyiciler olmadan ChatGPT’niz olmaz. Elinizde hiçbir şey kalmaz” diyor. Her açıdan iyi bir iş sayılmazTürkiye koşullarında bu iyi bir iş gibi görünse de aslında ChatGPT’yi ChatGPT yapan bu insanlar taşeron durumunda. İş güvenceleri tamamen talebe bağlı olan bu işçiler sağlık sigortası gibi yan haklardan çoğu zaman yararlanamıyorlar. Elbette Alexej Savreux’un durumunda bu iş önceki işlerine göre daha iyi ama ücret genel olarak yapılan işin değerini yansıtmıyor. Bu yapay zeka eğiticileri adil ücretlendirme ve ek haklar istiyor ve insanca davranılmasını talep ediyorlar.

post

Yorum yapın