İnsan Neden Kangren Olur?

Kangren: Tanım ve Genel Bilgiler Kangren, bir doku veya organın nekrotik (ölü) hale gelmesidir. Bu nekroz, enfeksiyon, kan akımındaki azalma, travma veya diğer nedenlere bağlı olarak meydana gelir.

Kangren Neden Olur?

Kangren, enfeksiyon, tıbbi bir prosedür sonrası oluşan yara, diyabet, kalp hastalığı gibi hastalıklar, doku zedelenmesi veya aşırı sıcaklık, soğukluk veya basınç gibi fiziksel faktörlere bağlı olarak oluşabilir.

Kangren Belirtileri 

Kangren belirtileri arasında yara içinde koku, yeşilimsi, siyah veya sarı renkli bir madde bulunması, yara içinde ağrı veya hissizlik, yaralı bölgede şişme veya ateş bulunması sayılabilir.

Kangren Tedavisi

Kangren tedavisi, enfeksiyonun önlenebilmesi ve etkilenen dokunun cerrahi olarak çıkarılması için cerrahi bir müdahale gerektirir. Ayrıca, enfeksiyonun tedavisi için antibiyotik tedavisi de gerekli olabilir.

Kangren Önleme Yolları

Kangrenin önlenebilmesi için düzenli olarak yaralarınızı temiz tutun, enfeksiyona karşı aşı olun, diyabet veya kalp hastalığı gibi hastalıklarınızı kontrol altında tutun ve yaralarınızı uygun bir şekilde tedavin edin.

Kangrenin Tedavisinde Başarı Oranlar

Kangrenin tedavisi süresince başarı oranı yara ve enfeksiyonun derecesine, hastalıkların kontrol altında tutulup tutulmadığına ve tedavinin zamanında başlanıp başlanmadığına bağlıdır. Eğer zamanında ve uygun bir şekilde tedavi edilirse, kangrenin tamamen iyileşebileceği ve etkilenen doku veya organın kaybının önlenebileceği belirtilmiştir.

Sonuç

Kangren, ciddi bir sağlık sorunudur ve zamanında tedavi edilmezse ciddi sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle, yaralarınızı düzenli olarak kontrol etmeniz ve enfeksiyona karşı önlemler almanız önemlidir. Eğer kangren belirtileri görürseniz, hemen bir doktor veya sağlık profesyoneli ile iletişime geçin.

 

post

Yorum yapın