2023 Model El Nino Geliyor! Dünya Telaşta! El Nino Nedir?

EL NINO NEDİR?

El Nino adı verilen iklim olayı, Pasifik Okyanusu’nda sıcaklık artışına yol açıyor. Bu olay, “sıcak, soğuk, nötr” olmak üzere üç evrede gerçekleşiyor. Sıcak evrede Güney Amerika kıyılarındaki suyun ısınması ve okyanusa yayılması havayı da etkiliyor. ABD’li bilim insanları, El Nino’nun sıcak evresinin Pasifik Okyanusu’nda başladığını ve bu yüzden önümüzdeki yıl yeni bir sıcaklık rekoru kırılacağını duyurdular.

EL NINO NE KADAR SÜRECEK?

El Nino’nun 2024 ilkbaharına kadar devam edeceği ve sonra zayıflayacağı tahmin ediliyor. Bilim insanları, küresel ısınmayı 1.5 dereceyle sınırlama hedefinin de 2024’te El Nino’nun etkisiyle tehlikeye girebileceğini belirtiyorlar. El Nino sebebiyle Avustralya’da kuraklık, ABD’nin güneyinde daha fazla yağış, Hindistan’da ise muson yağmurlarında azalma olasılığı artıyor. El Nino’nun Asya’nın bazı kesimlerinde sıcaklığı ve kuraklığı yükseltmesi öngörülüyor.

SÜPER EL NINO İHTİMALİ VAR MI?

Okyanus suyundaki ısınmanın 2 dereceyi geçerek “Süper El Nino” seviyesine ulaşma ihtimali ise yüzde 25. El Nino’nun etkisi birkaç ay sonra da olsa dünyanın her yerinde görülüyor ve hem insan hayatını hem de ekonomiyi olumsuz etkiliyor.

post

Yorum yapın